Naar pochoirs Elsbeth Veerman 

 

Naar pochoirs Margriet Oomen

Het thema van het van Goghjaar 2015 ,‘125 jaar inspiratie’ ,hebben wij invulling gegeven met het maken van onze POCHETTE.

Pour le thème de l’année Van Gogh 2015, “125 années d’inspiration’, nous avons créé une POCHETTE. 

 
Commemorating the death of Vincent van Gogh 125 years ago, the theme of the van Gogh Year 2015 will be “125 years of inspiration”.  

 

Deze POCHETTE is een mapje met een reeks van 6 kleine drukwerkjes.
We gebruiken bij deze reeks een typisch Franse kunstvorm die in de eerste helft van de vorige eeuw met name in Parijs zijn hoogtepunt beleefde: de pochoirtechniek. In oorsprong een methode om reproducties van originele kunstwerken te maken die zo dicht mogelijk het origineel benaderden, vooral in kleur. Deze buitengewoon arbeidsintensieve grafische techniek stelde hoge ambachtelijke eisen aan de uitvoerders.

Het te reproduceren werk wordt opgedeeld in sjablonen. Deze ‘patrons’, gesneden uit zeer dunne metaalfolie, worden in volgorde op het papier gelegd en handmatig gekleurd met diverse verfsoorten en kwasten, tampons en sponsjes. Het was de meest natuurgetrouwe manier om kunstwerken voor een breder publiek te reproduceren en vele kunstenaars waaronder Picasso, Matisse, Kees van Dongen, Chagall en Miró werkten dan ook intensief samen met de pochoirateliers.
In de hedendaagse kunst zien we deze sjabloontechniek vooral terugkeren in de ‘street-art’ , o.a. bij de Britse graffitikunstenaar Bansky.

 
Wij maken sjablonen van flinterdunne kunststof, die worden overgebracht op papier en handmatig gekleurd met kwasten en gouacheverf. De vormen die we gebruiken komen deels uit studies die we het afgelopen jaar maakten in Auvers sur Oise en Zundert ( binnen het project www.backpackersartgallery.nl), deels uit werken van Vincent. We hebben de voorbeelden gereduceerd tot hun pure wezen; van het onderwerp is  alleen een teken overgebleven, voldoende om het in zijn eigenlijke vorm te laten bestaan. Zo hebben we dit oorspronkelijk als reproductietechniek ontwikkeld procedé toegepast in onze soms herleidbare, soms eigen beelden.    
De POCHETTE is een mapje met een 6-tal drukwerkjes op A4 formaat. De werken worden in oplage gemaakt en gesigneerd. Door de techniek zijn er kleine verschillen. Het is dus een 'edition varied'.
Deze POCHETTE wordt te koop aangeboden.